Покајничке Молитве

 

Покајна Молитва

Сагреших пред Небом и Тобом, Господе, Сведржитељу, и већ нисам достојан да се назовем сином Твојим, нити да погледам и видим висину Небеску од множине сагрешења својих и да изговорим Твоје Свето Име својим грешним устима. Учиних себе недостојним и Неба и земље, огорчивши Тебе, доброга Владику.

Преклињем те, Господе, не одгурни ме од лица Свога и не одступи од мене да не бих потонуо и био као прах пред лицем ветра, као да ме није ни било у овоме животу. Од онога дана када сам оставио Твој Пут, доброга дана нисам имао, зато што дан проведен у гресима, макар и изгледао добар, јесте од свију дана најгори. Од сада се надам на Твоју милост, да ћеш ми дати снаге да се потрудим за своје спасење. И ево, припадам Ти, молећи се: помози ми, јер се удаљих од пута Истине. Излиј на мене множину милости Своје као на сина блуднога, зато што обесчастих живот свој, расточивши богатство благодати Твоје.

Помилуј ме, Боже, и не гневи се на мене као ни на блудницу и цариника и разбојника. Они, док бејаху на земљи, бејаху од свих презрени, али Ти их, Господе, прими и учини житељима Раја сладости. Зато прими покајање и од мене, непотребног слуге Свога, јер Ти си, Господе, дошао да призовеш грешнике, а не праведнике на покајање. Теби приличи слава у векове векова. Амин!

 

Молитва Покајника – Св. Симеона Новог Богослова

Господе , Ти све видиш и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх, и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју и не налазим речи оправдања у устима својим.

Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за Грех свој: ту једино милост Твоја притиче.

Грех је смрт, и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја.

Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав – једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење, и пакао је готов да ме прогута живог.

Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана, и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе! Јер сам недостојан милости Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све, и како зна Човекољубље Твоје поступи са мном, недостојним и самог живота.

Да буде света воља Твоја у свему. Амин!

 

Покајна Молитва – Св. Јефрема Сирина

Пре него ли се точак времена у моме животу заустави, помилуј ме!

Пре него ли дуне смртни ветар и на телу моме појаве се болести као весници смрти, помилуј ме!

Пре него ли се величанствено сунце на висини смркне за мене, помилуј ме!

Нека сине за мене светлост Твоја одзого и растера страшну таму ума мога!

Пре него се земља врати у земљу и постане трулеж и пре пропасти свих црта красоте њене, помилуј!

Пре него ли греси моју превагну на Суду и посраме ме пред Судијом, помилуј, Господе испуњени благошћу!

Пре него војинства изађу, претходећи Сину Цареву, да саберу бедни род наш пред Престо Судије, помилуј!

Пре него ли се зачује глас трубе пред доласком Твојим, поштеди слуге Твоје и помилуј, Господе наш, Исусе!

Пре него ли закључаш двери Твоје преда мном, Сине Божији и пре него ли постанем храна неугасивог огња пакленог, помиљу ме!

 

Оставите одговор